1 kg hladké mouky
50 g čerstvého droždí
polévková lžíce soli
polévková lžíce kmínu
lžička cukru
500 ml vlažné vody
Z malého množství vody, cukru a droždí uděláme kvásek, necháme ho kynout asi 10 minut. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín, vlijeme vodu a kvásek a rukama vypracujeme těsto. Těsto vyválíme do kulatého nebo oválného tvaru a necháme v teple v moukou vysypané ošatce kynout asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vykynutý chléb vyklopíme na moukou vysypaný plech a vložíme do trouby. Po deseti až patnácti minutách snížíme teplotu na 160 stupňů. Během pečení chléb potíráme teplou vodou s rozpuštěným máslem. Celkem chléb pečeme asi hodinu a čtvrt.
Žádné komentáře:
Okomentovat