Follow Me on Pinterest

sobota 3. srpna 2013

Kváskový chléb

Pustila jsem se do experimentu zvaného kváskový chléb. Dosud jsem pekla jen kvasnicový, o který jsme se doma pokaždé málem poprali. O kvásku, kváskové mapě a chlebu, který je lepší než kterýkoli nejlepší z obchodu jsem toho slyšela hodně, proto jsem se rozhodla, že to taky vyzkouším.
A od píky. Založila jsem kvásek podle návodu. Nevěřili byste, jaké je to dobrodružství :) Nevíte, jestli kvásek vzejde, jestli se nezkazí, nezplesniví, staráte se o něj jak o domácí zvířátko.
Poctivě jsem ho krmila a po čtvrtém dni se pustila do výroby těsta v poměru 4 díly žitné mouky a 3 díly pšeničné, celkem 700 g mouky. K tomu voda, sůl a kmín. Celou noc kynulo v míse pod utěrkou a pak ještě od rána do odpoledne v ošatce. Odpoledne jsem rozehřála troubu na 220 stupňů, dolů dala plech s vodou a plech s bochníkem se šel ohřát. Po deseti minutách jsem teplotu stáhla na 150 a pekla ještě půl hodiny. Chvíli před dopečením jsem ho potřela vodou.
Teď už vím, že budu v experimentu pokračovat - kvásek je v lednici, stačí ho vytáhnout a oživit. Budu zkoušet různé poměry mouky, různé přísady. Jak už jsem říkala, je to dobrodružství.

Výborný návod na pečení chleba.








Žádné komentáře:

Okomentovat