Follow Me on Pinterest

pátek 21. srpna 2015

Domácí kečup

2kg zralých rajčat
4 pevnější, ne moc sladká jablka
100 ml jablečného octu
1 lžíce celého pepře
1 lžíce soli
1 lžička nového koření
8 hřebíčků
4 bobkové listy
150 g třtinového cukru
1-2 feferonky podle chuti (pikantní varianta)

Rajčata nakrájíme na větší kousky, jablka rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky, feferonku zbavíme stopky a rozpůlíme. Koření dáme do uzavíratelného sítka nebo plátěného pytlíku. Všechny ingredience dáme do hrnce, přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a zhruba půl hodiny pomalu dusíme. Potom vytáhneme sítko s kořením, směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník, abychom se zbavili slupek a zrníček. Kečup přelijeme zpátky do hrnce a prohřejeme. Pokud je moc řídký, ještě chvíli povaříme. Hotový kečup nalijeme do sklenic a 20 minut sterilujeme.

Na kečup se nejvíce hodí pevné dužnaté odrůdy s menším podílem šťávy. Když se přihodí nadúroda rajčat, nakládám je jen tak s bazalkou a špetkou soli nebo s paprikami a bazalkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat