Follow Me on Pinterest

čtvrtek 20. prosince 2012

Slaninový džem


1/2 kg plátkové anglické slaniny
1 velké jablko
4 stroužky česneku
1/4 šálku jablečného octu
3/4 šálku uvařené silné kávy
1/4 šálku hnědého cukru
1/4 šálku javorového sirupu
1/4 šálku bourbonu
1/2 lžičky tabaska

Slaninu nakrájíme na kousky a ve vysoké pánvi ji na střední výkon opékáme do křupava. Je jí dost, proto to může trvat i čtvrt hodiny. Opečenou slaninu dáme na papírový ubrousek okapat, slijeme tuk, v pánvi ho necháme jen lžíci. Na oleji opečeme nadrobno nasekaný česnek a nahrubo nastrouhané jablko. Když změknou, přilijeme směs octa, cukru, sirupu, tabaska a bourbonu, vsypeme slaninu a na mírném ohni vaříme asi hodinu. Doba vaření je jen odhadem, směs má mít sirupovitou konzistenci, prostě má připomínat džem. Ještě teplý džem dáme do mixéru a nahrubo ho rozmixujeme. Dáváme do skleniček (moc jich není, asi dvě od dětské přesnídávky). Pokud džem nesníme ještě teplý, vydrží v lednici až 4 týdny.

Žádné komentáře:

Okomentovat