Follow Me on Pinterest

neděle 30. prosince 2012

Zelňačka


5 středních brambor
5-10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
lžička kmínu
bujon v kostce
kousek slaniny
2 klobásy (jakékoli - jemné, pikantní, paprikové)
lžíce majoránky
3 stroužky česneku
2 lžíce sladké papriky, případně s troškou pálivé
1 kg kyselého zelí i se šťávou
sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do velkého hrnce, přidáme 1 nebo 2 kostky bujonu (ideální by byl vývar z masa) a koření - pepř, nové koření, bobkový list a kmín. Koření dávám do kulatého čajového sítka, po uvaření je pak vytáhnu a vyhodím a nikdo neriskuje prokousnutí kuličky pepře. Stejně poslouží plátěný pytlíček. Brambory se vaří samostatně, pokud bychom rovnou přidali zelí, nezměkly by. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji opečeme, na ní pak opečeme nakrájené klobásy. Do pánve přidáme prolisovaný česnek, majoránku a papriku, promícháme a pánev stáhneme, aby paprika nezhořkla. Obsah pánve vsypeme do hrnce s bramborami, přidáme zelí, přilijeme vodu, pokud je potřeba, a vaříme do změknutí. Podle chuti přisolíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat